+36 88 579 230 o info@hotelmalomkert.hu
8200 Veszprém, Fenyves utca 15-17.
Hotel Historia Malomkert - Események

23 + 1 ok amiért érdemes ellátogatni Veszprémbe

Fedezze fel Veszprémet és környékét úgy, ahogy még sohasem látta!

1. Veszprémi Állatkert

A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje, Veszprém belvárosából rövid sétával is elérhető. A különleges természeti adottságokkal rendelkező Állatkert ma mintegy 120 állatfaj 450 példányának otthona. Felső, úgynevezett Gulya-dombi részen található hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutója, ahol zebrákat, zsiráfokat és egy háromfős széles szájú orrszarvúcsaládot csodálhatnak meg a látogatók. A szavanna kifutó szomszédságában európai szinten egyedülálló Csimpánz ház várja a vendégeket.

A Veszprémi Állatkert ősszel átadott elefánt háza minden ormányos igényt kielégít. Az elefánt ház belső kifutója fölé egy speciális esőztető berendezést építettek ki a szakemberek, melyből langyos víz hull a vastagbőrű kedvenceinkre, akik hangos trombitálással, kergetőzéssel, kirobbanó örömmel fogadják az „égi áldást” minden esetben.

A Fejes-völgyben található a gyermekek legnagyobb kedvence, a Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, ahol a kalandra vágyó lurkók kedvükre kúszhatnak, mászhatnak, kipróbálhatják a Lajhár-utat, bemászhatnak egy állatszállító ládába, de megpihenhetnek a papagáj-klubban is, vagy onnan egy fedett csúszdán le is csúszhatnak. A játszóteret terráriumok szegélyezik, ahol üvegfalakon keresztül nézhetik meg a látogatók a különleges hüllőket.

A vizes élővilágot bemutató projekten belül megvalósuló külső és belső medence is feltöltésre került, ahol a látogatók a borjúfókák és pingvinek mindennapjaival ismerkedhetnek meg.

A közel egy hektáros szavanna játszótéren 25 különböző játék várja a gyermekeket. Bepillantást lehet nyerni Afrika különleges állatvilágába és egy komplett afrikai falu is várja az odaadatogatókat.

Az állatkerten belül megtalálható dínó park, ahol kicsik és nagyok megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódást! Kipróbálható különféle ásatások feltárása, dínócsontvázak kivésése. Lehetőség nyílik kiállított dinókkal való fotózkodásra.

Cím: Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 17., telefonszám: +36 88 566 140
A Hotel Historia Malomkerttől csupán 2,1 km-es távolságra található, 30 perces sétával elérhető.

2. Veszprémi Vár

2023 újra megnyitja kapuit, májusban ingyenesen látogatható több épület a WIP (Work in Progress) kiállítás keretein belül. A páratlan kiállítást nem érdemes kihagyni, regisztráció a következő linken lehetséges: https://bit.ly/3W3o9qZ

A város egyik jelképe, melynek alapja IV. Béla idejéből származik, az 1801-es földrengést követően újjáépítették.
48 méteres magasságával lehetővé tette a tűz állandó figyelését. A polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. 1811. és 1817. között nyerte el mai formáját Tumler Henrik tervei alapján. A Tűztorony körerkélyéről csodás panoráma nyílik a városra és környékére. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza.

Cím: Veszprém, Vár u. 9.
500 m-es sétára a Hotel Historia Malomkerttől.

3. Hősök Kapuja

A 2013-ban felújított kiállítóhelyen a látogatók megismerhetik az épület történetét, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetét.

Cím: Veszprém, Vár u. 2, telefonszám: +36 88 610 516 vagy +36 88 788 191
Kevesebb, mint 550 m-re a Hotel Historia Malomkerttől.

4. Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény

Konstruktív koncepciók címmel a magyar mesterek alkotásai az európai absztrakció legnagyobbjainak szobraival, képeivel, rajzaival és sokszorosított grafikáival egészülnek ki. Az eklektikus stílusú épületegyüttes kiállítótermeiben időszaki kiállítások tekinthetők meg.

Cím: Veszprém, Vár utca, telefonszám: +36 88 561 310
A Hotel Historia Malomkerttől 550 m-es távolságban helyezkedik el.

5. Csikász Galéria

A névadó, Csikász Imre a századelő rövid életű, rendkívül tehetséges, veszprémi születésű szobrásza volt. Műveiből többek között a Laczkó Dezső Múzeumban is őriznek néhányat. A galéria kortárs képzőművészek alkotásaiból rendez tárlatokat.

Cím: Veszprém, Vár u. 17
A Hotel Historia Malomkerttől 550 m-es távolságban helyezkedik el.

6. Szentháromság tér – Szent Mihály Székesegyház

A Vár utca kiöblösödésével érünk a Vár főterére, az impozáns Szentháromság térre. Maga a tér egyházi és világi ünnepségek, fesztiválok, hangversenyek és előadások szabadtéri színhelye, 2004. óta itt rendezik a Veszprémi Ünnepi Játékokat, mai nevén a VeszprémFestet neves hazai és külföldi művészekkel. Itt találjuk a Veszprémi Érseki Palotát, a Szent Mihály Székesegyházat és a 41 méter mély Várkutat is.
A büntetés-végrehajtási szervek és a Laczkó Dezső múzeummal együttműködésben jött létre a veszprémi várbörtön 2015-ben.
A Dubniczay-palota pincéjében kaptak helyet az írott, karcolt, sablonban készült monogramos különleges téglák. A kiállítás a római kortól napjainkig mutatja be az agyag alapú építőanyag felhasználását.
Várbörtön:Az első feljegyzések alapján a veszprémi várbörtön már 1600 körül létezett, ám ekkoriban még csak egyetlen cellából állt. Száz évvel később, 1753-as feljegyzések szerint a tömlöc már legalább három, fogva tartásra szolgáló helységgé bővült. Mikorra a veszprémi vár végvár jellege 1702-ben megszűnt, ennek következményeként egy 1753-as irat már megyei börtönként nevezi meg.
A fogvatartottak elhelyezésére 2, 4, 8, 12 személyes szűk, dohos zárkák szolgáltak, ahol napi 23 órát töltöttek, elkülönítve egymástól a férfiak, nők és fiatalkorúak. A börtön működése alatt többször történt szökési kísérlet, olyan is, amely sikerrel járt, volt példa olyanra mely filmbe illő módon, a várfalon összekötözött lepedőkön leereszkedve valósult meg. De kivétel nélkül minden szökevény kézre került rövid időn belül.
A Hotel Historia Malomkerttől 750 m-es távolságban helyezkedik el.

7. Dubniczay Palota

Az 1751-ben barokk stílusban épült emeletes ház az építtetőjéről, Dubniczay kanonokról kapta nevét. Ma is a várnegyed egyik legszebb épülete. A palotát története során többször átépítették, így mai állapota több építési periódus nyomát őrzi. A feltárások során istálló, várfal, ágyúbástya, kazamata nyomaira bukkantak, minden szoba festése eltérő. Ebben az épületben kapott helyet a László Károly Gyűjtemény,
a Vár Galéria és a Tegulárium különleges tégla gyűjteménye.

Cím: Veszprém, Vár u. 29, telefonszám: +36 88 560 507
A Hotel Historia Malomkerttől 750 m-es távolságban helyezkedik el.

8. Gizella kápolna

A Gizella-kápolna Veszprém legrégibb épülete, 1209 körül gótikus stílusban készült. A valaha kétszintes kápolna a várnegyedben, az érseki és a nagypréposti palota között helyezkedik el.
Tizenharmadik századi freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak; boltozati zárókövei és sárkányfigurákkal díszített fejezetei is egyedülállóak. Bár eredeti védőszentje nem ismert, kapuja fölött 1938-ban elhelyezett felirat hirdeti: Memoriae Beatae Giselae Sacrum, vagyis Boldog Gizella emlékének szenteltetett.

Cím: Veszprém, Vár u. 16., telefonszám: +36 88 426 088
A Hotel Historia Malomkerttől 800 m-es távolságban helyezkedik el.

9. Szent István és Boldog Gizella szobor – Veszprém jelképei

Boldog Gizellának, és Szent István királyunknak nagy hagyományai vannak Veszprém városában. Ennek több oka is van, az egyik, hogy Gizella királyné alapította itt az első püspökséget. Az ő tiszteletükre emeletek szobrot 1938-ban, Ispánky József készítette el azokat a Vár-hegy észak-nyugati részén. A szobortól lenyűgöző kiállítás tárul elénk a környékre. Jól látszik innen a Szent Istvánról elnevezett viadukt, közvetlenül mellette találjuk a Szent László tiszteletére felszentelt templomot.

A Hotel Historia Malomkerttől 850 m-es távolságban helyezkedik el.

10. Szent Benedek – hegy

A Szent Benedek-hegy honfoglaló őseink temetkezési helye volt. Fehér sziklatömbjén láthatjuk az 1904-ben felállított keresztet, melyet 2005-ben újítottak fel. Alatta kanyarog a Séd, melynek partjain középkori hangulatú utcácskák láthatók.
A Hotel Historia Malomkerttől kevesebb, mint 1 kilométeres sétával megközelíthető.

11. Jutas Vitéz kilátó és játszótér

A Jutas Vitéz kilátó környéke kedvelt kirándulóhelye a veszprémieknek, délutánonként sokan járnak sportolni a futópályára, kutyát sétáltatni, de egy baráti találkozáshoz is kiváló helyszín ez a zöldövezet, alig pár percre a várostól. A kilátó alatt elterülő területen az arra járók már kiszúrhatták, hogy valaki felépített egy komplett játszóteret, hintákkal, csúszdákkal.

A Hotel Historia Malomkerttől 2 kilométeres sétával megközelíthető.

12. Veszprémvölgy – Kolostorok és Kertek

Városunk legújabb látnivalója a megszépült Séd-völgy Veszprém szívében. Lombos fák, megbújó Árpád-kori emlékek, hatalmas játszóterek, kanyargó patak…egyszerűen csábít!

A számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Séd- völgy Veszprém igazi gyöngyszeme, veszprémi várat összeköti az állatkerttel. Magyar Népmesék játszókert és a Várostrom játszótér is várja a gyerekeket. A völgy sokakat csábít sziklamászásra, míg mások szívesebben pattannak kerékpárra vagy húznak görkorcsolyát. A lombos fák, sétányok ölelésében Árpád-kori műemlékek bújnak meg, a Margit- romok, a
veszprémvölgyi apácakolostor romjai valamint a Jezsuita templom.
A műemlékek mellett nagyarányú parkosítás történt és sor került egy dísztó és három új játszótér létesítésére is.

A Kolostorok és Kertek sétaútvonal adta csodás környezetet a Hotel Historia Malomkerttől kevesebb, mint 2 km-es sétával érhetik el.

13. Népmesék játszótér

Veszprémvölgyben csodálatos környezetben található ez a remek kis játszótér, rengeteg fával és bokorral körülvéve. Az „A part alatt”…kezdetű vers tematikáját dolgozza fel. Megtalálhatjuk itt a versben szereplő állatokat,a kemencét,a szekeret,és a nagy vízimalmot is. Van itt minden, ami az önfeledt játékhoz kell: két babahinta, két nagyoknak való hinta,egy fészekhinta,egy kis körhinta, egy nagy kötélhinta (ez maga a szúnyog, amely a kévét köti) és egy nagy, valamint egy kis csúszda is. De több mászóka, óriási homokozó és számtalan rugós játék is helyet kapott.

A Hotel Historia Malomkerttől gyalogosan 21 perc sétára.

14. Margit romok

Az egykori templomot és kolostort Domonkos-rendi apácák számára építtette 1240. táján Bertalan püspök. IV. Béla királyunk lánya, Szent Margit kislánykorában hat évig nevelkedett itt. A kicsiny, egyhajós templom mellett néhány kiegészítő épület alapfalait is láthatjuk a házak között. A templom a kolostorral együtt a török hódításnak esett áldozatul és romba dőlt. A romokat 1938-ban tárták fel, ma már csak az alapfalak és a templomfal egy része láthatók. A „Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében” projekt keretében rekonstruálva lettek a romok, valamint előtte kialakításra került a Margit-tér, melyek egy szökőkút díszít, szimbolizálva a Séd-patak útvonalát.

A Hotel Historia Malomkerttől 1 kilométeres sétával megközelíthető.

15. Tethys Alagút

A Tethys-halagút nevet kapta a Veszprém belvárosában lévő viadukt megújult alagútja. A kivilágított tér akváriummá alakult: csak úgy úszkálnak körülöttetek a tengeri élőlények. A modern freskón az idén 120 éve Laczkó Dezső geológus, piarista tanár által felfedezett felső triász korabeli kavicsfogú álteknős is szerepel, amelyet Veszprém jelképes állataként tartanak számon. Az alagút nemcsak különleges látnivalóként érdekes, kiváló akusztikája miatt romkoncertek helyszínéül szolgálhat.

Az alagút a Séd patak és a Harmat utca között helyezkedik el. Az ösvény a Kittenberger utcáról nyílik (a “Sintér-árok” jelölő mutatja a helyet), de megközelíthető az Endrődi Sándor utcai ABC áruház mögötti parkolóból is. Koordinátái: 47.09514555931602, 17.898685990777526

A Hotel Historia Malomkerttől 1 kilométerre, gyalogosan 17 perc alatt elérhető.

16. Fenyves Malom

A malmot meglátogatva a vendégek részletes betekintést nyerhetnek azok működésébe, az azzal járó komoly munkába valamint megismerkedhetnek a teljes őrlési folyamattal, a gabonaszemtől egészen a kész lisztig. A malomtörténeti kiállítás interaktív jellegét az adja, hogy a kiállított eszközöket a látogatók megfoghatják, kipróbálhatják. Több kézimalom került kihelyezésre, amelyeken az érdeklődők megtapasztalhatják az őrlés nehézségeit, majd a megőrölt búzát magukkal vihetik egy kis liszteszsákban. A bejáratnál a látogatók kis térképet kapnak, melynek segítségével játékosan ismerkedhetnek meg a régi eszközökkel. A gyerekek szitálhatnak, mázsával lemérhetik magukat, malomkövet élezhetnek, és megnézhetik egy vízikerék összeállításának folyamatát. A felújított konyhában, nagyobb rendezvények esetén az udvari kemencében lehetőség van langalló / kenyérsütésre. 

Cím: Veszprém, Fenyves u. 65, tel.: +36 70 455 4134

A Hotel Historia Malomkerttől 1 kilométeres sétával megközelíthető, gyalogosan 12 perc alatt megközelíthető.

17. Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

2013 novembere óta újra várja látogatóit a város központjában levő, immáron modern külsőbe burkolózott épület. Otthont ad a Historia Hangvilla Étterem, Kávézó és Rendezvényközpontnak, mely helyszíne számos baráti, családi, illetve céges találkozóknak, nagyobb eseményeknek, konferenciáknak is. A kultúrára szomjas időseket és fiatalokat a Pannon Várszínház
sokszínű előadásai, illetve a Mendelsshon Kamarazenekar színvonalas hangversenyei szórakoztatják. A Veszprémi Programiroda hétről hétre szervez kulturális, zenei és szórakoztató műsorokat a város lakóinak és az idelátogatók örömére.

Cím: Veszprém, Brusznyai u. 2

Gyalogosan 700 méterre a Hotel Historia Malomkerttől.

18. Veszprémi Petőfi Színház

Aki esti kikapcsolódásra, kulturális töltekezésre vágyik, annak ajánljuk figyelmébe az ország egyik legnívósabb színházát, a Veszprémi Petőfi Színházat. Az aktuális műsorral és jegyvásárlással kapcsolatban recepciónk készséggel segít Önnek, keressen minket bizalommal a +36 88 577 000-ás telefonszámon, vagy az historia@hotelhistoria.hu e-mail címen.

Cím: Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.

Gyalogosan 700 méterre a Hotel Historia Malomkerttől.

19. Laczkó Dezső Múzeum

Történeteket, életeket mesél el a múltból, jelenből, jövőről. A múzeum 330 000 darabból álló gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző-és iparművészetét, irodalomtörténetét.

Cím: Veszprém, Erzsébet sétány 1., telefonszám: +36 88 421 088

Gyalogosan kevesebb, mint 1 km-re a Hotel Historia Malomkerttől.

20. Kolodko miniszobrok

Kolodko Mihály gerillaszobrász három miniszobrot készített Veszprém részére. A miniatűr alkotások turisztikailag frekventált veszprémi helyszíneken találhatóak. A miniszobrok egyénileg is felfedezhetőek a Tourinform Veszprém irodában elérhető ingyenes térkép segítségével. A szobrok mögött megbújó tartalmat Veszprém történelme, kulturális sokszínűsége, a turizmus, és természetesen a környezet, ahová kihelyezésre kerülnek, együttesen alkotják. Helyspecifikus alkotásokról van szó: a szobor és a helyszín közösen alkotnak egy tartalmi egységet és a helyszínválasztás is az alkotási folyamat része.

21. Digitális Tudásközpont

Veszprém rendhagyó oktatási intézménye a XXI. század négy legmodernebb vívmányával jellemezhető: virtuális valóság, robotika, automatizáció és mesterséges intelligencia.
A látogatók élményt szerezhetnek egy robot karral, vagy akár egy lézervágót is kipróbálhatnak. A kiállított 3D nyomtatóval bevásárlókocsi érmét is nyomtathatnak az érdeklődők, továbbá megismerkedhetnek Aibo-val, a robotkutyával. Kipróbálhatják a mesterséges intelligenciát, amire egyszerű programokat is írhatnak. Megtekinthetik korunk legmodernebb típusú varrógépét is, az úgynevezett digitális varrógépet, mely által különleges tapasztalatot szerezhetnek a modern használati eszközök világáról, azok használatáról.

Cím: Veszprém, Cserhát ltp. 8. tel.:  06 30 514 5935

A Hotel Historia Malomkerttől 550 méterre.

22. Sportuszoda Veszprém

Az uszoda épülete 4 szintes, a földszinten öt medence került kialakításra: 50 m-es verseny-/úszómedence, 25 m-es edzőmedence, 12,5 m-es 0,80 méter mélységű tanmedence, 30 m2 nagyságú 0,5 méter mélységű gyerekmedence és egy 33 m2 nagyságú 1 méter mélységű pezsgőmedence.
A medencék mellett 8 db tepidárium várja a relaxálni vágyókat. Az első emeleten található a 101 m2 -es szaunavilág: infraszauna, ördögszauna, gőz, két finn szauna, egy merülőmedence és a jégkása készítő található itt. Ugyancsak az emeleten található a korszerű kondigépekkel felszerelt 61 m2-es fitneszterem.
Az uszoda 720 fő befogadására alkalmas lelátótérrel felszerelt. 120 férőhelyes parkoló tartozik hozzá.

Cím: Veszprém, Külső-Kádártai út 1.

A Hotel Historia Malomkerttől 12 perc autóútra.

23. Veszprém Aréna

A 2008-ban nyitott Veszprém Aréna nem csak a kézilabdacsapat mérkőzéseiről híres, hiszen számos hazai és nemzetközi nagyszínpadi produkciónak adott már otthont. Multifunkcionális jellegét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a küzdőtér akár egyik rendezvényről a másikra átváltozik, és a legváltozatosabb színvonalas rendezvényekhez nyújtja a megfelelő környezetet. A sportrendezvények közül kimagaslik a felnőtt kézilabdacsapat szereplése. Ha Veszprém a kézilabda fővárosa, akkor a Veszprém Aréna a fellegvár, ahol nem kizárólag a csapat teljesítménye biztosítja a világszínvonalat, hanem a veszprémi szurkolókat is a legjobb A látogatók számát, valamint a változatos programfelhozatalt tekintve is a Veszprém Aréna nem csupán a környék, hanem a Dunántúl egyik kiemelt rendezvényközpontja. 

Cím: Veszprém, Külső-Kádártai út 5.

A Hotel Historia Malomkerttől 11 perc autóútra.

Veszprémi Gasztro ajánló
Azoknak, akik szívesen kipróbálnak új ízeket, és szeretik a változatosságot, a szállodánkhoz tartozó Malomkert Sörház mellett ajánljuk a következő éttermeket is:
Historia Hangvilla Étterem, Kávézó és Rendezvényközpont

A 2013-ban Veszprém belvárosában nyílt Historia Hangvilla Étterem, Kávézó és Rendezvényközpont változatos, hetente megújuló napi menüvel, és szombatonként zenés, táncos esttel várja vendégeit. Gyermekbarát szolgáltatásaink által az egész család részére kikapcsolódást tudunk nyújtani, nálunk a kicsiket játszósarok, etetőszék, animátor és gyerekkedvezmények is várják.
A helyszín adottságai tökéletesek üzleti, családi és egyéb rendezvények lebonyolítására 450 főig is. Személyre szabott ajánlat alapján lehetőség van egyedi menüajánlat összeállítására, terembérlésre, konferencia, tréning, gálavacsora, sajtótájékoztató, állófogadás, esküvő vagy kitelepülés megszervezésére. Kérésre biztosítani tudunk minden szükséges eszközt is: hangosítás, projektor, vetítővászon, vezeték nélküli internetelérés (Wi-Fi-kapcsolat) rendelkezésre áll.
www.historiahangvilla.hu

Malomkert Sörház

Házias ízek, saját recept alapján készülő kézműves sörök, látvány sörfőzde, nem mindennapi környezet, mindez a Malomkert Sörházban. Nyáron a levendulával szegélyezett terasz, télen a kandalló melege gondoskodik a hangulatról, emellé a konyhánk és sörfőzdénk különlegességei már csak ráadásként működnek közre.
www.hotelmalomkert.hu

+ 1 ok, amiért érdemes Veszprémet választani

Ha az előző 24 ok nem lett volna önmagában is meggyőző, bónuszként bemutatjuk Önnek a Hotel Historia Malomkertet.
A szobák kialakításánál maga a ház vezette a kezünket, és gondoskodott róla, hogy valamennyi különleges legyen. Nem hiába nevezhetjük szállodánkat butik hotelnek. A butik (vagy boutique) hotelek lényegében kisebb méretű, egyedi stílussal rendelkező luxus szállodák, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak vendégeikre személyzetük és szolgáltatásai által is.
A négy csillagos alapfelszereltség mellett berendezésük, hangulatuk, a gyönyörű kilátás ablakaikból mind-mind egyedivé teszi szobáinkat. Veszprémben egyedülálló módon 15 szobánk erkéllyel is rendelkezik. Egy nagy kertben négy kisebb-nagyobb épületben, három szinten összesen 28 szobát rendeztünk be nagy gonddal.
Különlegességgel is felszerelkeztünk: a földszinten saját látványsörfőzdét építettünk. A sörözőhöz a házi csapolt sörökön kívül italritkaságok dukálnak: kézműves sörök és sörkülönlegességek. El ne menjen tőlünk anélkül, hogy megkóstolta volna!
A sörök mellé az étterem konyhája remek, finoman újragondolt fogásokat kínál. Az étlap kialakításakor egyaránt szemezgettünk a jó magyar és a hívogató külföldi ételek közül figyelembe véve a gyerekek ízlését is.

Reméljük meggyőztük Önt arról, hogy érdemes hozzánk látogatni, várjuk foglalását!

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak
2 perc alatt!

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!