+36 88 579 230 o info@hotelmalomkert.hu
8200 Veszprém, Fenyves utca 15-17.

Veszprém környéke és a Balaton part látnivalói

Villa Romana – Balácapuszta

A Római villagazdaság a Nemesvámos melletti Balácapusztán egy római-kori villa és a köré épült gazdaság romjaiból rendezett nagy területen elterülő régészeti kiállítás. A részben
rekonstruált villagazdaság épületegyüttese és a romkert a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kiállítóhelyeként üzemel. 2012-ben egy átfogó beruházás keretében az egész területet római-kori múzeummá és élményparkká alakították.
A földbirtok középpontjában állt a bérlő villája, hozzá csatlakozott a falakkal körülvett kert, a körítőfalon belül még további különböző funkciójú épületek
álltak. Agyagból készített, nagyméretű plasztikus alaprajzmakett segíti a látogatókat a számozott épületrészek közötti tájékozódásban.

Cím: Nemesvámos – Baláca, telefonszám: +36 88 265 050 vagy +36 88 788 191

11,1 km-re a Hotel Historia Malomkerttől.


Bánd-Essegvár és kilátó

A község határában, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén találjuk a vár romjait.

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, mintegy 60×70 m nagyságú vár első körfalai, a várudvart övező, a védőfalhoz támaszkodó fából készült lakó- és egyéb épületek a XIII. században épülhettek, melyeket feltehetően a XIV. században építettek át kőépületekre, mindenek előtt az északi oldalon állt kápolnát. A XV. században készültek el a fal elé ugró külső tornyok, egy-egy nagyobb épület, a keleti, valamint a nyugati falnál a lakóépületek és más helyiségek. Lehetséges, hogy ekkor épült meg a lovagterem is. A vár udvarának északi részén állt a ma már alig felismerhető kút vagy ciszterna.

Az állandóan pusztuló várból csak a keleti oldalon egy négyszögletes torony, a hozzá délről és keletről csatlakozó kevés falmaradvány látható, míg az egykori épületek megmaradt alapfalai a föld alatt vannak. A község nevét a XII. századi birtokosáról, az Atyusz nemzetségbeli Bándról kapta. A vár területét és a hozzá tartozó egyéb birtokokat, mivel számukra kiesőek voltak, tulajdonosaik eladták még 1233 előtt (terre Seg sive Band). Ezeket Igmánd nemzetségbeli András (Andreas de Wigman) vette meg 540 márka ezüstért, akinek ősei valószínűleg Gizellával érkező nehézfegyverzetű német ’lovagok’ voltak. Hozzájuk fűződik a vár megépítése.
A vár tövében található Essegvarázs játszótér izgalmas kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak.
A vártól indulva érdemes eltúrázni a Mayer kilátóba is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Bakonyra.
Ajánlott parkolás a kijelölt parkolóban, a bándi temető mellett található.

Szállodánktól 12 km-re.

Herendi Porcelán Manufaktúra, Porcelánium

Veszprémtől 10 perc autóútra található Herend. A város ad otthont a világhírű
Porcelánmanufaktúrának. A Porcelanium Látogatóközpontban szórakozva, mély ismereteket szerezhetnek a luxusporcelán készítés hátteréről. Az egyik leghíresebb Hungaricumunk után érdeklődőket múzeum, étterem, kávézó és márkabolt várja.

Cím: Herend, Kossuth u. 140, telefonszám: +36 88 523 190

14,5 km-re a Hotel Historia Malomkerttől.

Zirc

A Magas-Bakony fővárosa, Zirc autóval 15 perc alatt megközelíthető, de gyakori buszjáratok is indulnak a Hotel Historia Malomkerttől 3 percre lévő autóbusz-pályaudvarról.
Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpont
A barokk stílusú római katolikus templom a ciszterci szerzetesek ma is használt apátsági temploma. Az újonnan megnyílt látogatóközpont célja az apátság 800 éves múltjának bemutatása interaktív eszközök segítségével. Érdemes megnézni a bazilika minort, az országosan híres műemlék könyvtárat és természettudományi múzeumot is.

Cím: Zirc, Rákóczi tér 1., telefonszám: +36 88 593 675
26,2 km-re a Hotel Historia Malomkerttől.

Zirci Arborétum

A Magas-Bakony fővárosában csodás természeti környezetben, koncentrált gyűjteményben ismerhetjük meg a tájra jellemző flórát. Jellegzetes tájképi kertet láthatunk, illetve a Bakonyban fellelhető fa-és cserjefajaival is találkozhatunk. Játszótér, valamint tanösvény várja a látogatókat magyar és angol nyelven.

Cím: Zirc, Damjanich u. 19., telefonszám: +36 88 414 569

Sobri Jóska Kaland-és Élménypark – Kislőd

Adrenalin, lendület, pezsgés, dinamizmus, kacagás, móka, derültség, friss levegő, új energia-ezeket kínálja a kislődi kalandpark. Ízelítő játékaikból: drótkötélpálya, vízi gömb, lézerharc, kisvasút, mászófal mind egy helyen, a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban.
Cím: Kislőd, Vashámor, telefonszám: +36 30 946 28 72
27 km-re a Hotel Historiától. Római-fürdő, Bakonynána

A hegység egyik leglátványosabb kirándulóhelye a Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található, Római fürdőként ismert szurdokvölgy. A mélyen a mészkőfelszínbe vágódott áttörés legszűkebb pontján zúgók és kisebb vízesések sorozata alakult ki, amely hazánk egyik legvadregényesebb vidékét hozta létre.

28 km-re a Hotel Historia Malomkerttől.

Pannon Csillagda – Bakonybél

Bakonybélben átélhetjük a csodálatos csillagos égbolt látványát: a látogatóközpont csillagászattörténeti kiállítással, 3D-s planetáriumi előadásokkal és különleges távcsőparkjával várja a látogatókat.

Cím: Bakonybél, Szent Gellért tér 9., telefonszám: +36 88 461 245
A látogatóközpont 33,2 km-re található a Hotel Historia Malomkerttől.

Nagyvázsonyi Kinizsi vár

A Balaton-felvidék lankái között rejtőzik a középkorban épült Kinizsi vár. Hunyadi Mátyás 1472-ben adományozta az erősséget Kinizsi Pálnak a hadjárataiban tanúsított vitézségéért. Mai szemmel meglehetősen furcsának tűnő területre, Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére épült a jellegzetes négyszögletű lakótornyos vár. A hely kiválasztásában szerepet játszott, hogy fontos kereskedelmi útvonal ágazott itt el. A terület legfőbb előnye azonban az a bővizű forrás volt, mely a vizesárkot táplálta, illetve ivóvizet biztosított a várvédők számára ostrom idején is. A Kinizsi-vár egy része és a közeli Szent-Mihály kolostor romjai a mai napig fennmaradtak. A várban látogatható a börtön, az őrszoba, a lovagterem és a vár egykori úrnőjének szobája. Emellett a pálos kolostor és a kenyérmezei csata makettjei teszik megismerhetővé az épületet és történetét.
Cím: Nagyvázsony, Vár u. 9, tel.: +36 (70) 951 7176
A vár 22 km-re található a Hotel Historia Malomkerttől.

Eplény- Síaréna

Az eplényi Síaréna Vibe Park a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik. A modern és hatékony hógyártó kapacitásnak köszönhetően a hószegényebb években is hosszúak a síszezonok Eplényben. A teljesen kezdő pályáktól, a haladóknak való területeken keresztül egészen a kifejezetten meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer. A kezdők számára ideális a meghosszabbított A7-es pálya, mely teljesen kezdőbarát, kék jelölésű 1000 méter hosszú pálya, de a gyakorlott sízők is megtalálják a kedvükre valót a piros és fekete jelölésű pályák között. Sötétedés után is lehet síelni Eplényben, ugyanis az Síarénában több mint 4 kilométer kivilágított sípálya található.

Az Eplényben üzemelő nyolc sílift között találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját, és a 2017/18-as szezonra elkészült egy második kétüléses lift is.

Ezen kívül sí- és snowboardiskola várja azokat, akik meg szeretnének tanulni síelni vagy snowboardozni. A különböző nehézségű, tanulófelvonókkal felszerelt tanulópályákon szakképzett oktatók kezei alatt könnyedén elsajátíthatók a téli sportok alapjai. Akinek nincsen saját felszerelése, az bérelhet a kölcsönzőben, ahol sí- és snowboardfelszerelések széles méret és típusválasztékban állnak rendelkezésre.

Cím: Eplény, Malomvölgyi u. 1

Szállodánktól 22,2 km-re.

Balatoni Bob – Balatonfűzfő

Két szuper (összesen 1,5 kilométer hosszú!) bobpálya köré épült szabadidős és kirándulási helyszín egész évben nyitva van, mely a bobozáson kívül számos más – részben ingyenes! – szórakozási lehetőséget nyújt. A vendégeket ingyenes kilátó várja balatoni panorámával, ingyenes játszótér és fitnesz park, emellett kipróbálható a kaland park, a hintóka, a mászótorony és a paint ball pálya is.

Cím: Balatonfűzfő, Uszoda u. 2, nyitva tartás: minden nap 9:00 – 20:00, telefonszám: +36 88 586 170

Balatonfűzfő 16 km-re található a Hotel Historia Malomkerttől.

Balatonfüred

A Balaton parti város 20 km-re fekszik szállodánktól, a 3 percnyi gyalogútra lévő autóbusz- pályaudvarról pedig sűrűn indulnak járatok Balatonfüredre.
Látnivalók Balatonfüreden:

Kossuth-forrás

A Gyógy-téren áll, fölötte 12 oszlop tartotta kútház. 1800-ban épült klasszicista ivócsarnok. I. Ferenc József 1852-es füredi látogatása során a tihanyi apátság „a hódoló tisztelet megnyilvánulásaként” róla neveztette el a kutat. 1952-től Kossuth- forrás.

Blaha Lujza villa

1893-ban került Blaha Lujzának tulajdonába szép, klasszicista ízlésben épült ház.
Cím: Balatonfüred, Blaha u. 4.

Jókai Mór Emlékház

Jókai Mór 1857-ben, 32 évesen járt először Balatonfüreden. Az első útra Jókainé nagyravágyó leánya a „kis Róza” beszélte rá. A család hamarosan a fürdőhely közkedvelt és állandó vendégei közé tartozott. Laborfalvi Róza művésznő „nyári szabadságidejét” mindig különösen kedvelt tartózkodási helyén, Füreden töltötte.
1870-ben elkészült a Jókai ház, mely 20 nyáron át volt
Jókai tulajdonában. Az épületben megtekinthetőek a művész házaspár eredeti relikviái, melyek tanúi voltak Az arany ember befejezésének is.

Cím: Balatonfüred, Honvéd u. 1., telefonszám:
+36 87 950 876

Eszterházy Strand

Balatonfüred reformkori hangulatban megújuló fürdőtelepének egyik legszebb eleme az Eszterházy Strand, mely kiválóan parkosított plázsról gyönyörű tihanyi panorámával, élményfürdővel, gyermek animációs programokkal, kedvező mederkialakítással várja a nyugodt fürdőzésre vágyókat.

Cím: Balatonfüred, Aranyhíd sétány, telefonszám: +36 87 342 916

Tagore sétány

Az egy kilométer hosszú sétány és a hozzá tartozó park idilli hangulata és balatoni panorámája magával ragadó. A sétány mentén megcsodálhatjuk a névadó Rabindranath Tagore Nobel díjas költő és sok más híres ember fáját és szobrát is.

Balatonfüred 20 km-re található a Hotel Historia Malomkerttől.

Tihanyi Apátság

Tihany monostorának alapító oklevele hazánk legrégebbről fennmaradt magyar nyelvű írásos emléke. A középkori épület nyomai jelenkorunkra szinte teljesen megsemmisültek, mindössze az altemplom és néhány kőfaragvány őrzi ennek a múltnak az emlékét. I András király sírja még ma is megtalálható az eredeti helyén az altemplomban.
Cím: Tihany, I.András tér 1., telefonszám: +36 87 538 200
27,8 km-re a Hotel Historia Malomkerttől.

Balatonalmádi – Wesselényi strand

Balatonalmádi legnagyobb strandja sok vendéglátó egységgel, pihenési, sportolási (pl. strandröplabdapálya) lehetőséggel, EU-konform játszótérrel, ingyenes animációval és strandkönyvtárral. A Balaton Kártyával rendelkezők kedvezményt vehetnek igénybe a belépőjegyek és bérletek árából. A Balaton Best Card-dal rendelkező vendégek 4 a városban eltöltött éjszakáig 40%, a 4. éjszakát követően 100% kedvezményben részesülnek a belépőjegy árából. A jegypénztárakban Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP-kártya) és bankkártyával is lehet fizetni. A parkolás ingyenes.

Cím:8220 Balatonalmádi, Szent István sétány 6. GPS koordináták: 47.025853, 18.012220
Tel.:  +36 88 432 065 Fax: +36 88 431 697

Balatonalmádi 13 km-re található a Hotel Historia Malomkerttől.

Csopak

Angolkisasszonyok nyaralója
Az Angolkisasszonyok Apácarendnek volt a nyaralója. Veszprémben iskolát fenntartó tanítórendet Ranolder János püspök hívja Veszprémbe, zárdát, iskolát és internátust (kollégium) épített számukra. Elemi népiskola, polgári, tanítóképző és felső kereskedelmi oktatása folyt. A tanárnőknek volt a nyaralója Csopakon melyet a XIX.-XX. század fordulóján építettek.

Csákány hegyi kilátó
A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton part közeli fekvésénél fogva megnövekedett turisztikai forgalom esetében pedig még inkább azzá vált, az elmúlt időszakban. A hegytetőn 1972-ben, fából épült kilátóból páratlan kilátás nyílt a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére.

Csonkatorony
A középkori Szt. István király tiszteletére épült templomot 1880-as években elbontották, csak a tornya maradt meg. Amit a templom elbontása után új tetővel láttak el. Az 1861-ben még meglévő templomról Petzek Gyula október 29.én készített rajzot , Csopak Története könyvben meg található. Szintén 1861-ben Romel Flóris OSB. Régész szakleírást jegyzett fel a templomról.

Csopaki strand
Családbarát és Intelligens strand! Mindkét minősítésnek megfelel a Balaton egyik legszebb és legkedveltebb strandja, az új fejlesztésekkel bővülő csopaki strand. A csopaki strandon 530 m-es hosszúságban homokos, biztonságos, fürdésre kijelölt vízfelület fogadja a strandolni vágyókat. A parton 15 000 m2 zöldterület, gyermekek részére jól felszerelt játszóterek, kabinok, hideg-melegvizes zuhanyzók, valamint a sportolni vágyók részére strandröplabda pálya és egyéb sportolási lehetőségek állnak rendelkezésére.
A strand előtti közel 1000 férőhelyes parkoló ingyenes. A strandon belül éttermek, élelmiszerbolt, újságos, óriáscsúszda és több más kiszolgáló egység áll a vendégek rendelkezésére.
A kialakított homokföveny kisgyermekes családoknak ideális.
Cím: Csopak, Örkény stny. 1.

Csopak 16 km-re található a Hotel Historia Malomkerttől.

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak
2 perc alatt!

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!